fredag 31. oktober 2008

Norfund, Kristian

Vi har nå spill spillet Norfund og kommet på 33. plass. I spillet "fikk" vi et underselskap under morselskapet Norfund. Med dette selskapet skulle vi kjøpe bedrifter i alle verdensdeler på vegne av Norfund. Vi ble vurdert etter hvordan vi tok beslutninger i forhold til ledelsen, miljøet og sosiale forhold i firmaene.

Jeg synes spillet var veldig lærerikt og jeg synes det var interresant å kjøpe og selge firmaer og bli stillt for de problemene som fører med dette. Jeg lærte mye nytt om ledelse av et firma.

Selve spillet var bra laget, men det ble litt kjedelig i lengden. Det var veldig mye å lese som egentlig ikke hadde noen sammenheng med resten av spillet. Et eksempel på dette var de avisartiklene vi fikk hvert kvartal. Disse måtte vi også ta tester til.

Allikevel var spillet en morsom og lærerik variasjon i undervisningen som jeg fikk mye ut av selv om gruppen vår ikke vant en tur til et av Norfunds prosjekter.

Spillet.

Vi gjorde ferdig spille, og det var ganske tøft. Man fikk en viss ide om hvordan det kanskje er å jobbe i en bedrift som har fokus på utland og salg osv. Virket ganske realistisk noe av det. Det handlet om mye penger og mye var på spill. Synes det var helt greit, men mye å lese så jeg ble trøtt. Men man fikk en viss innsikt i markedsøkomoni og internasjonal handel og sammarbeid.

- Victor


=)

fredag 17. oktober 2008

Spådommer.Victor

Vi tror at inflasjonen vil fortsette å øke, spesielt fordi oljeprisen antakeligvis vil fortsette å øke. Det vil føre til at sentralbanken vil sette opp renten i et forsøk på å holde inflasjonsmålet på 2,5.Arbeidsledigheten vil antakeligvis synke siden en renteøkning vil dempe aktiviteten i økonomien. Høy rente vil gjøre at bedriftene kan bli nødt til å si opp arbeidere og ikke ta inn nye. Siden det er høy rente vil folk spare isteden for å bruke. Da må bedriftene senke produksjonen og da trenger de ikke så mange arbeidere. "

Spådommen vi gjorde i August har ikke gått opp. Finanskrisen har skapt uro og utryggget på børsen og internasjonalt. Folk har tapt penger og banker sliter med å sikre penger til folket. Arbeidsløsheten øker, renten synker dette er en usikker tid for verdensøkonomien. Men på en annen måte, når alt er på bånn er den eneste veien opp igjen. Dette kan skape optimisme fordi børsen vil stige igjen.
Regjering har i statsbudsjette sitt annonsert opp pusseing av skoler og badehaller, dette vil stimulere arebeidsløsheten litt, fordi de skaper arbeidsplasser.
Vi tror at finanskristen etterhver vil avta og at dette vil løse seg til slutt.


"

Spådommer, Kristian

22. august 2008 skrev Marius og jeg følgende:

Vi tror at inflasjonen vil fortsette å øke, spesielt fordi oljeprisen antakeligvis vil fortsette å øke. Det vil føre til at sentralbanken vil sette opp renten i et forsøk på å holde inflasjonsmålet på 2,5.

Arbeidsledigheten vil antakeligvis øke siden en renteøkning vil dempe aktiviteten i økonomien. Høy rente vil gjøre at bedriftene kan bli nødt til å si opp arbeidere og ikke ta inn nye. Siden det er høy rente vil folk spare isteden for å bruke. Da må bedriftene senke produksjonen og da trenger de ikke så mange arbeidere.


Når ser vi at denne spådommen har vært feil. Det har kommet en finanskrise som har sendt oss ned i en nedgangsperiode, og ikke den oppgangen vi spådde. Det som derimot har vært riktig er at renten har steget mye i det siste, men nå vil den settes ned for å få slutt på nedgangsperioden. Det nye statsbudsjettet er også ekspansivt noe som også vil skape optimisme i markedet. U utlandet har det også blitt satt i gang store tiltak for å rette opp i krisen.

Derfor tror jeg at finanskrisen sakte men sikekrt nærmer seg slutten og at vi innen 27. mars 2009 vil være på god vei oppover igjen. Andre land, som Island, vil derimot ha større problemer og vil kanskje ikke ha kommet ut av bølgedalen kommende mars.

fredag 10. oktober 2008

Verden.


I det siste har vi sett hvordan finanskrisen i USA har påvirket hele verden. Det økonomiske systemet vi har i neste alle land i verden er et markedsøkonomisk system der hvor aktører via aksjer og innskudd er med på å finansiere bedrifter og lignede. Disse aktørene kommer fra hele verden og om det går dårlig økonomisk for en vil det føre til at noen andre kjenner virkningene fra dette. Når børsen i USA synker kraftig vil aktører som har aksjer i de forskjellige selskapene som har investert i de aksjene som synker tape penger.
Handel over landegrensene og kjøp av askjer fra utenlandske selskaper gjør slik at om det oppstår økonomiskkrise et sted, vil det påvirke noen andre et annet sted. Globaliseringene har vært sett på som noe fantastisk, men her kan vi se en av baksidene på den globalehandelen.

Finanskrisen - Mediene, Kristian

Finanskrisen som startet med sub-prime-lånene i USA har spredd seg til verdensmarkedet. Den rammer store deler av verdensøkonomien.
Mye av grunnen til dette er pessimismen i markedet. Når folk ser at det boliger og store selskaper mister sin verdi, vil de verge seg for å investere. De vil da heller spare penger. Det vil si at etterspørselen synker, noe som kun forsterker krisen. Markedet går dermed inn i en "ond sirkel".

Mediene er nettopp de som er med på å både lage og produsere denne onde sirkelen. Det er nemlig de som sprer budskapet over at verdensøkonomien går nedover og dermed skaper den høye pessimismen som igjen fører til mer mediene kan skrive om.

På en annen side kan mediene hjelpe til med å få slutt på krisen. For eksempel får folk håp og forventninger om at det er tryggere å bruke penger når de leser i avisen at det er iverksatt en krisepakke i USA.

Mediene er allikevel ikke de som skaper krisen, men sprer situasjonen som allerede er oppstått.

Kristian