fredag 17. oktober 2008

Spådommer, Kristian

22. august 2008 skrev Marius og jeg følgende:

Vi tror at inflasjonen vil fortsette å øke, spesielt fordi oljeprisen antakeligvis vil fortsette å øke. Det vil føre til at sentralbanken vil sette opp renten i et forsøk på å holde inflasjonsmålet på 2,5.

Arbeidsledigheten vil antakeligvis øke siden en renteøkning vil dempe aktiviteten i økonomien. Høy rente vil gjøre at bedriftene kan bli nødt til å si opp arbeidere og ikke ta inn nye. Siden det er høy rente vil folk spare isteden for å bruke. Da må bedriftene senke produksjonen og da trenger de ikke så mange arbeidere.


Når ser vi at denne spådommen har vært feil. Det har kommet en finanskrise som har sendt oss ned i en nedgangsperiode, og ikke den oppgangen vi spådde. Det som derimot har vært riktig er at renten har steget mye i det siste, men nå vil den settes ned for å få slutt på nedgangsperioden. Det nye statsbudsjettet er også ekspansivt noe som også vil skape optimisme i markedet. U utlandet har det også blitt satt i gang store tiltak for å rette opp i krisen.

Derfor tror jeg at finanskrisen sakte men sikekrt nærmer seg slutten og at vi innen 27. mars 2009 vil være på god vei oppover igjen. Andre land, som Island, vil derimot ha større problemer og vil kanskje ikke ha kommet ut av bølgedalen kommende mars.

Ingen kommentarer: